Uitaja avastamisrõõm

Alati kui ma uude linna satun ja veidi vaba aega on, lähen uitama. Tavaliselt ei otsi ma vaatamisväärsusi, lihtsalt astun tänavale ja pööran paremale või vasakule ja uitan sihitult. 

Vaatan inimesi, elusid minu ümber, süvenen kohalikku maailma tihtilugu isegi mõistmata nende keelt. Need uitretked, põiked teise maailma, võivad kesta tunde. 

Täiesti uues linnas kontrollin muidugi, et telefoni aku on laetud või vähemalt paberkaart on kaasas, aga paljudel juhtudel, olen lihtsalt suuna üle vaadanud ja ei muretse liigselt. 

Näiteks Barcelonas uitamine on lihtsamast lihtsam - ühes suunas on meri, teises mäed. Läbi linnatänavate ruudustiku - mis on aastate jooksul ristipõiki läbi uitatud - läheb Diagonaal. 

Sarnaselt tore koht uitamiseks on Manhattan, kus sattusin kaardita ja telefonita oma esimesel reisil aastate eest 125nda tänava valesse otsa kella kahe ajal öösel — jalutad ühest otsast teise ja oledki kohal.

0B0E14F4-DC53-4D32-8AC9-79BF604E7F98.jpg

Kümmekond aastat tagasi, kui Nokia investeeris miljardeid mobiilikaartidesse, et inimesed kunagi ei eksiks enam, üritasin ühelt nende direktorilt pärida, kas mitte ekslemises ei ole midagi äärmiselt ilusat?  Kuid too insener ei suutnud kuidagi mu mõttekäiku mõista.

Uitamine on midagi, mis läheb meie kapitalismiajastu mõttemaailmaga teravalt vastuollu.

Seda toredam on tuua turule toode mille nimeks on uitaja, rahvusvahelisemalt flaneur või päris korrektse kirjapildiga lisades a peale katuse - flâneur.

Flâneurism on teema millest on kirjutatud raamatuid ja juba üle-eelmisel sajandil on filosoofid ja kirjanikud arutlenud pikemalt selle tähenduse ja sisu üle.

“Flâneur uitab-kolab ringi linnas, vaatleb, kaeb, mõtiskleb, naudib arhitektuuri ja kunsti pisidetaile, filosofeerib, ei sekku tegelikkuse sotsiaalsesse ega ideoloogilisse kulgu, ent sellegipoolest  võtab tundlikult vastu kõik selle, mida urbaanne,kodanlik keskkond ta silmadele-kõrvadele, muudelegi meeltele pakub, eeskätt moodsa kultuuri objekte, aga muidugi nende teravamaks eristamiseks vajalikku olgu looduslikku või ajaloolist tausta,” nende sõnadega kirjeldas Jüri Talvet uitaja olemust Sirbis 2011.

Eraldatuse kevadel võisime vaid unistada võimalusest uidata võõrastes linnades ja eks seetõttu hindame seda võimalust lähiaastatel rohkem kui varem. Õnneks ei piirdu flâneurism võõra kultuuriruumiga — tõelisele uitajale leidub kamaluga avastamist ja kogemist ka tema kodulinnas.

**

Tänud et jõudsid nii kaugele!  Kui sa oled nõus et uitamine tuleks suuremasse ausse tõsta meie rahakesksel ajastul, siis jaga postitust ja oma uitamiskogemusi!